Referències històriques


En l’època del rei Pere  II, dit el Catòlic, els comtes de Barcelona havien anant ampliant els seu domini establint relacions dinàstiques amb els territoris d’Occitània i Provença, sempre  sota la mirada atenta dels francs.

Els nous vassalls del rei Pere el Catòlic a Occitània eren els càtars o albigesos, una secta cristiana  que pensava que l’església no s´havia de barrejar amb les qüestions terrenals.  El pensament  dels càtars, vassalls del rei Pere contradeia els interessos del Papa.  Inocenci III va organitzar, per primera vegada,  una croada contra altres cristians en terres catòliques. A la croada s’hi va afegir el noble franc,  Simó de Montfort, que volia  aprofitar la situació per eixamplar els seus dominis i frenar l’expansió política dels catalans vers el Llenguadoc.

El rei Pere va haver de triar: si s’unia a la croada traïa els seus vassalls occitans i si no ho feia traïa el Papa Inocenci III de qui ell era vassall des que aquest el coronà rei a Roma l’any 1204. Un gran dilema perquè si defensava els seus vassalls , ell es trobaria al bàndol dels heretges. Per trobar una solució pacífica, el rei va pactar casar el seu fill ( futur Jaume I de Catalunya i Aragó) amb la filla de Simó de Montfort. Aquest pacte implicava entregar com a penyora l’infant Jaume l’any 1211, quan només tenia tres anys.  Però Simó de Montfort, un cop va tenir l’infant, el reclogué al Palau  Trencavel de Carcassonne i continuà atacant els vassalls del rei d’Aragó.  L’única sortida al conflicte era la guerra. El 12 de setembre de 1213 es lliurà la batalla de Muret, on el rei Pere II, el Catòlic, va perdre la vida. La corona Catalunya-Aragó es va quedar sense rei i amb el successor en captiveri.




Castell de Carcassone





















Batalla de Muret  va ser una important batalla que va tenir lloc a Muret (Tolosa de Llenguadoc)  el 12 de setembre del 1213  Pere el Catòlic d'Aragó i Barcelona contra el franc Simó de Montfort. En aquesta  batalla, el rei  Pere II va perdre la vida . La batalla de Muret va marcar el preludi de la dominació francesa sobre Occitània i la fi de l'expansió catalana a Occitània.
En Rasclet entonà la cançó... 

     El rei Pere fa una crida,
Una crida pel país
Qui vulgui venir que vingui
A combatre l’enemic.
Anirem a Tolosa,
Terra dels nostres amics,
Terra franca, terra noble,
A salvar-la dels perills.
Gent del nord l’ha destruïda
i la devasta amb crits:
Que el bon comte de Tolosa
És dolent com la negra nit.
Acudim tots a Tolosa
Cavallers els més ardits
I vençuts els mals francesos

Viurem feliços i units.



La croada contra els albigesos.
`` Els Joglars francesos feien propaganda perquè els cavallers del nord es cosissin una creu roja al pit i acudissin a l’exèrcit de Simó de Montfort´´ Cantaven:
Pag 113  Edició 13


Que el qui no acudeixi
No begui mes vi,
Ni mengi a la taula
 vespre ni matí,
i que no es vesteixi
de cànem ni lli ,
quan emmalalteixi
que el deixin morir!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada